Bryggeguides
Gode bønner kræver også omhyggelig og god brygning. Derfor kan du herunder finde vores guides til mange forskellige bryggetyper.
Et vigtigt parameter i alle typer brygning er kværningsgraden af de friske bønner. Den er individuel fra kværn til kværn og findes ikke en ensartet indstilling som man blot kan referere til. Et godt sted at starte er ved kategorisering af kværningsgraden fra 1-10 (hvor 1 kan ses som samme finhed som fint mel og 10 som man kender kokos mel)
1: Meget fint (tyrkisk kaffe)
2-3: Fin (Espresso, Mokka)
3-4: Medium/fin (Aeropress)
5-6: Medium (Kaffemaskine, Pour over)
7-8: Medium/grov (Pour over, cupping)
8-10: Grov (Stempel)
Espresso
Dosering (doubleshot) 18 gram – kværnet fint. Vigtigt at veje nøjagtig af for et ens resultat (evt. indstil tid på kværn så det passer). En god espressokværn er et must her da en god espresso kræver fint og ens maling af kaffen
Tjek dit portafilter er varmt og tørt, hæld derefter kaffen i og sikre en helt jævn fordeling og et solidt tryk med tamperen.
”Flush” altid gruppehovedet inden du isætter dit klargjorde portafilter så du sikrer temperaturen og undgår damp
Mål ved ekstraktionen er som standard 1:2 ration (36 gram færdig espresso) med en ønsket gennemløbstid på en 28-32 sekunder.
En espresso vægt med stopur er en fordel for at opnå det bedste resultat.
Ovenstående er vejledende standard og varierer fra maskine til maskine og efter personligt ønske for smag. En for bitter espresso prøv med en grovere kværning og evt. forkort bryggetid, mens der ved for syrlig espresso kværnes finere og kan gives en lidt længere bryggetid.
Ved en lysere ristning (light/medium) anbefaler vi en anelse hurtigere gennemløbstid på en 25 sekunder med ration 1:2,5 (18 gram kværnet kaffe til 45 gram færdig espresso) for at opnår en mere floral og frugtig espresso.
Bemærk også en lysere bønne skal kværnes finere end en mørkristet.
Pour over
Dosering 18 gram – kværnet medium/grov.
300-350 gram kogt vand (temperatur på 93-95 grader)
Bryggetid cirka 3 minutter
Hæld lidt kogende vand på filteret og lad det løbe igennem – hæld det herefter ud (sikrer et klart/vædet filtet og en varm kande)
Hæld den kværnet kaffe i filtret og vej det hele af og nulstil vægten. En vægt med stopur er at foretrække.
Start tiden på vægten og hæld nu hurtigt blot en 60 gram vand over kaffen og lad den stå og bloome i en 45 sekunders tid.
Hæld nu langsomt 200 gram vand over i cirkelbevægelser indtil der er gået i alt 2 minutter.
Derefter slut med hurtigt at hælde de sidste 100 gram vand over og lad det sidste stå og løbe igennem til den totale brygtid ligger på 3 minutter.
Stempelkande
Dosering 50 gram – kværnet medium/grov
700 gram kogt vand (temperatur på 94-96 grader) – brug som udgangspunkt en 1:14 ration.
Bryggetid cirka 5 minutter
Hæld kaffen i kanden og alt vandet over – rør stille rundt i kaffen derefter og lad den stå i en 4 minutters tid.
Skum derefter toppen af med en ske og pres til sidst forsigtigt din stempelkande i bund
Aeropress
Dosering 18 gram - kværnet en anelse grovere end Espresso kaffe (medium/fint)
260 gram kogt vand (temperatur på 96-98 grader)
Bryggetid 2,5 minut og omrøres forsigtig midtvejs i brygningen
Vi anbefaler vores Espresso blends til Aeropress, men kan sagtens leges med filter udgaver og lysere ristninger hertil, hvor Aeropressesn evt. vendes om og bruges som en mere klassisk stempel/filter variant.
Kaffemaskine
Dosering 60 gram kaffe – kværnet medium/grov
1000 gram vand – brug som udgangspunkt 1:16 ration
Skyld altid filtret inden brygning
Der kan med fordel forsigtigt omrøres i filtret efter en 40-60 sekunder gennemløb for at sikre en jævn fordeling
Anbefales ikke at bruge varmepladen under kanden, hvis maskinen har det, da den brænder kaffen og ødelægger smagen fra brygningen
Mokkakande
Dosering: fyld kaffetragten uden at stampe kaffen – kværnet
fint (espresso)
Fyld vandbeholderen med allerede KOGT vand (koldt vand i gør at kaffen brændes under den lange opvarmning og man opnår ikke den rigtige temperatur når vandet kommer i kontakt med kaffen)
Varm mokkakanden med medium varme (vandet er jo allerede kogt) så det går hurtigt
Når kaffen stopper med at lave ”gurgle” lyde er den færdig