Adventskalender
Vi fejrer julen med vores adventskalender som består af 4 forskellige særligt udvalgte single origin kaffer (4 * 250gram).
Med vores adventskalender får du fire forskellige smagsoplevelser - én til hver søndag op til jul. Du får smagt nogle fantastiske kaffer fra 4 forskellige verdensdele der hver har deres egne karakteristika og smags nuancer.
Du kan bruge dem til netop din favorit bryggemetode, om end du er til espresso eller filter metode, og stadig opleve de vidt forskellige smagsnuancer og karakter.
Hver søndag i advent deler vi på vores sociale medier (instagram / facebook @kaffebraenderiet) mere om den enkelte bønne og smagsnuancer.
Advent No. 1 - Papua New Guniea (natural processed arabica)
Advent No. 2 - Mexico Chiapas (vasket arabica)
Advent No. 3 - Brasilien (natural processed arabica)
Advent No. 4 - Etiopien Sidamo (vasket arabica - økologisk)
Advent No.1
Papua New Guinea (natural processed)
Så blev det første advent og den første pose i vores
adventskalender skal åbnes.
Den første kaffe er en kaffe fra Papua New Guinea. En virkelig kvalitets
arabica kaffe, som er sat fra afstikkere af den kendte Jamaica kaffe, Blue
Mountain. Bønnerne er natural processed – altså soltørret med en del af
frugtkødet på kaffebønnerne. Dette giver endnu mere naturlig smag og flere
frugtige nuancer, idet kaffebønnerne under tørringen absorbere flere frugtige
smage fra kaffebærret.
Kaffen har en enestående aroma og duft som du virkelig mærker med det samme du
åbner posen, hvor du ville kunne dufte de frugtige aromaer. Kaffen har en meget
nuanceret og fyldig smag og er en kaffe med fyldig krop med perfekt balanceret
syre. Vi har her med en specialkaffe at gøre som scorer hele 86,75 i SCA – et
meget højt niveau.
Kaffen gør sig godt som både filter og espresso, hvor du ved begge brygmetoder
vil opleve fyldig krop med noter af citrus og tropisk frugt. En tilpas syrlig
og sød kop.
Vi anbefaler kaffen kværnet i den grove ende til filter og en ration 1:16 (19
gram kaffe til 300ml vand). Til Espresso anbefale vi ration 2,5 (18g kaffe til
45g færdig bryg) og den må gerne løbe en anelse hurtigere end normalt (omkring
en 25 sekunder).
Advent No.2
Mexico Chiapas (semi washed)
Anden søndag i advent, og tid til pose nummer to fra
adventskalenderen.
Kaffen denne søndag er fra Mexico og er af arabica sorterne typica, catura og bourbon.
Alle højkvalitets typer arabica som er specielt kendetegnet ved dens sødme og
elegante smag. Den sødme vil du opleve allerede i duften når du åbner posen. Bønnerne
kommer fra Chiapas og et kaffekollektiv bestående af ene kvindefarme. Bønnerne
er strichtly highgrown og dermed meget udviklet og langsomt groende. Efter høst
af kaffebønnerne er de manuelt/hånd depulped (fjernelse af frugtkødet),
derefter semi washed, for så at fermenteres i tanke og endeligt fuldt soltørret
til sidst.
Du vil med kaffen opleve en kop der foruden sin sødme fra bønnen, mild syre og
har en frugtig krop med nuancer af kiwi og vindruer og med markante efternoter af
chokolade og karamel.
Ved filter bryg anbefaler vi en medium kværnet indstilling og en ration 1:15
(20g kaffe til 300ml vand). Ved espressobrygning anbefaler vi en 1:2,5 (18g til
45g færdig bryg) på en 28-32 sekunder. Den næsten sirupagtige fylde og noterne
af chokolade vil virkelig gøre godt i en cortado eller anden mindre mælkedrik.
Advent No.3
Brasilien Mina Gerais (natural processed)
Tredje søndag i advent. vi nærmer os juleaften men først
endnu en pose fantastisk kaffe fra vores adventskalender.
Her har vi med en brasiliansk bønne fra Mogiana region at gøre, som er en af de
ældste kaffevoksende regioner i Brasilien. Kaffe vokser relativt lavt i forhold
til mange andre arabica bønner og “kun” i en 900-1000 meters højde. Bønner er
natural processed - altså tørret som hele bær med frugtkødet på. Dette giver
selve kaffebønnerne mulighed for at absorbere mere af smagen fra selv bærret og
udvikler samtidig en større sødme til kaffen. Med denne kaffe vil du opleve en sød kaffe med masere af mandel og chokoladesmag.
Til filter brug anbefaler vi den klassisk som mellemfint kværnet - en ration
1:14 (21g kaffe til 300ml vand) og du får en god mørkere bryg der bringer det
det nødet frem men også noter af chokolade. Til espresso anbefaler vi til denne
en helt klassisk 1:2 ratio (18g kaffe til 36g færdig bryg) og på en 28-32
sekunder. En espresso der også udmærker sig godt i mælkedrikke.
Advent No.4
Etiopien Sidamo (fully washed organic)
Så blev det fjerde advent og dermed også den sidste
pose i vores adventskalender.
Den fjerde kaffe og den du skal nyde til juleaften er fra kaffens hjemland
Etiopien. Kaffen fra Sidamo regionen er virkelig en kvalitets kaffe og en kaffe
der kommer i noget nær sin reneste form. Kaffen er højt vokset og får god tid
til at udvikle sig.
Kaffen er fuldt vasket og soltørret hvilket giver kaffen mere renhed, klar smag
og en fyldig krop. Du vil med denne kaffe opleve en med en god syre, og florale
nuancer, jasmin og bergamotte. Du vil
opleve en næsten te-agtig kaffe med massere af florale noter og silkeblød fylde
og meget ren mund.
Til filter brygning anbefales kværnet medium/grov og en ration 1:16 (18g kaffe
til 300ml vand) og en relativ hurtigt gennemløbstid der giver en meget lys
bryg. Til espresso ønsker vi her en lidt større kop og gennemløbstid der
fremhæver de originale karakteristisk i kaffen. Derfor brug ration 1:3 (18g
kaffe til 55g færdig bryg) på en 20-25 sekunder og oplev en mere syrlig
espresso med meget frugtige noter.
Friskristet gennem hele december
Vores adventskalender ristes først i starten af uge 48, og sendes direkte ud herefter. Dette sikre at alle 4 adventskaffer er friske gennem hele december - noget der gør en forskel for oplevelsen.
Hver søndag i advent deler vi på vores sociale medier og her på siden information om den enkelte bønne og bryggeanbefalinger hertil.